Όρος Κουρούπα

Όρος Κουρούπα

Η ορεινή περιοχή των Λευκών Ορέων εκτείνεται ανατολικά των Σφακίων, νότια του νομού Ρεθύμνου, δημιουργώντας μια μικρή οροσειρά παράλληλα με την παράκτια ζώνη του νομού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων κορυφών του Κρυονερίτη και της Κουρούπας.

Το όρος Κουρούπα είναι η γεωλογική συνέχεια των Λευκών Ορέων με την υψηλότερη κορυφή να φτάνει τα 1.001μ. (984μ σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού). Άλλες κορυφές είναι ο Κορακιάς στα 736μ που ήταν μινωικός τόπος λατρείας από την αρχαιότητα και η Κυριανού στα 805μ. ήταν οικισμός των αρχαίων Κρητικών μεταξύ του 12ου και του 8ου αιώνα π.Χ. Στα νοτιοανατολικά του βουνού βρίσκεται το φαράγγι του Κουρταλιώτη και στα δυτικά το φαράγγι του Κότσιφου. Στην κορυφή της Κουρούπας υπάρχει κεραία τηλεπικοινωνιών και η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, η οποία χτίστηκε στη θέση του παλιού ομώνυμου ναού, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον νέο και είναι μισοκατεστραμμένος. Η κορυφή είναι προσβάσιμη με τα πόδια ή με αυτοκίνητο 4WD από δύο χωματόδρομους. Το ένα ξεκινά από το χωριό Ατσιπάδες και το άλλο από το χωριό Κοξάρε, και τα δύο στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται τα χωριά Ασωμάτος, Μάριο και Μύρθιος, ενώ το βόρειο τμήμα φιλοξενεί τον οικισμό Κανέβο. Το βουνό είναι δύσκολο να περπατήσει καθώς το ανάγλυφο του εδάφους αποτελείται από αιχμηρά και απότομα βράχια και απότομες χαράδρες που το καθιστούν αρκετά επικίνδυνο. Επίσης στο βουνό το χειμώνα, κυριαρχούν απροσδόκητες ομίχλες και υψηλές βροχοπτώσεις, ενώ η υγρασία αυξάνεται όλο το χρόνο. Από την κορυφή του βουνού ο επισκέπτης έχει θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, το ανατολικό τμήμα των Σφακίων, το νότιο Ρέθυμνο και τα χωριά του Δυτικού Ρεθύμνου.

Αυτή η περιοχή στη νότια ακτή του νομού Ρεθύμνου είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση του γενειοφόρου γύπου, καθώς ένα από τα τέσσερα τελευταία ζευγάρια αναπαραγωγής της Κρήτης και των Βαλκανίων αναπαράγεται εδώ (2017). Υπάρχουν επίσης άλλα είδη προτεραιότητας, όπως οι Gyps fulvus (15 ζευγάρια αναπαραγωγής), ο χρυσός αετός (ένα ζευγάρι) και ο αετός του Bonelli (ένα ζευγάρι). Η σημασία της περιοχής για τους θηρευτές εξηγείται επίσης από τη γεωγραφική της θέση, καθώς η Κουρούπα είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ των βουνών των Λευκών Ορέων και εκείνων της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Κρήτης (Ψηλορείτης και Κέδρος).