Παραλία Φραγκοκάστελλο

Παραλία Φραγκοκάστελλο

Κάθε Μάιο, σκοτεινές, φευγαλέες μορφές κατεβαίνουν σε μια άμμο που οδηγεί σε αυτό το ενετικό φρούριο του 14ου αιώνα. Νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος κρέμεται ακόμα πάνω από μια ήρεμη, υαλώδη θάλασσα, αυτά τα φαντάσματα των σκοτωμένων Ελλήνων στρατιωτών προχωρούν προς τα ερείπια. Ντυμένοι στα μαύρα, περπατούν προς τα εμπρός με τα πόδια και άλογο, τα όπλα τους λάμπουν κάτω από έναν αφυπνισμένο ουρανό.

Τουλάχιστον, αυτό θα σας πουν οι ντόπιοι. Κάθε χρόνο γύρω στις 17 Μαΐου, οι κάτοικοι του Φραγκοκάστελλου της Ελλάδας αναφέρουν ότι βλέπουν τα σκιερά πνεύματα στην ετήσια πορεία τους απέναντι από την παραλία. Τους αποκαλούν «Δροσουλίτες» ή «άντρες δροσιάς» επειδή φτάνουν όταν η πρωινή υγρασία αφήνει μαργαριτάρια υγρασίας στη γη και χρωματίζει τον αέρα με λεπτές τσουγκράνες.

Τα αξιοθέατα των μυστηριωδών μορφών είναι εκπληκτικά καλά τεκμηριωμένα. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί στρατιώτες που περιπολούσαν υποτίθεται ότι πυροβόλησαν στους τρομερούς, εφήμερους εισβολείς. Η εμφάνισή τους μπερδεύει τους επιστήμονες, οι οποίοι μέχρι στιγμής το έχουν καταλήξει σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, αν και δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για ποιο ακριβώς.

Για τους Έλληνες, η εμφάνιση των «ανδρών δροσιάς» σηματοδοτεί την επέτειο της Μάχης του Φραγκοκάστελλου του 1828, ενός διαβόητου γεγονότος κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά από πολιορκία επτά ημερών, χιλιάδες τουρκικές δυνάμεις δολοφόνησαν περίπου 350 στρατιώτες Κρήτης και Ηπειρώτες που είχαν καταφύγει μέσα στο φρούριο. Άφησαν τα πτώματα των σκοτωμένων στρατιωτών χωρίς να θάβονται στην παραλία, όπου σαπίστηκαν κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου.