Μονή Αρκαδίου

Μονή Αρκαδίου

Η Μονή Αρκαδίου είναι ένα μοναστήρι της Ανατολικής Ορθόδοξης, που βρίσκεται σε ένα εύφορο οροπέδιο 23 χλμ. Νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα.

Το σημερινό καθολικό (εκκλησία) χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από την επιρροή της Αναγέννησης. Αυτή η επιρροή είναι ορατή στην αρχιτεκτονική, η οποία συνδυάζει τόσο ρωμαϊκά όσο και μπαρόκ στοιχεία. Ήδη από τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι ήταν ένα μέρος για την επιστήμη και την τέχνη και είχε ένα σχολείο και μια πλούσια βιβλιοθήκη. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, το μοναστήρι είναι καλά οχυρωμένο, περιτριγυρισμένο από έναν πυκνό και ψηλό τοίχο.

Το μοναστήρι έπαιξε ενεργό ρόλο στην κρητική αντίσταση της οθωμανικής κυριαρχίας κατά την Κρητική εξέγερση του 1866. 943 Έλληνες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, [1] αναζήτησαν καταφύγιο στο μοναστήρι. Μετά από τρεις μέρες μάχης και υπό εντολές του ηγεμονίου (μοναστήρι) του μοναστηριού, οι Κρητικοί ανατίναξαν βαρέλια πυρίτιδας, επιλέγοντας να θυσιάσουν τον εαυτό τους παρά να παραδοθούν.

Το μοναστήρι έγινε εθνικό ιερό προς τιμήν της κρητικής αντίστασης. Η 8η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα αναμνηστικών πάρτι στο Αρκάδι και το Ρέθυμνο. Η έκρηξη δεν τερμάτισε την κρητική εξέγερση, αλλά προσέλκυσε την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου.